Eisen woning

U kunt huurtoeslag krijgen voor een zelfstandige woonruimte. Een zelfstandige woonruimte is een woning met een eigen toegangsdeur die van binnen en van buiten op slot kan worden gedaan. Ook heeft een zelfstandige woning

  • een eigen woonkamer of slaapkamer
  • een eigen keuken
  • een eigen toilet

Gedeelde etage

Huurt u een (deel van een) etage in een woning en deelt u de voordeur, het trappenhuis of de lift met andere bewoners? Dan heeft u een zelfstandige woonruimte. Uw woning moet dan wel een eigen kamer, keuken en toilet hebben.

Woonwagen

Voor een woonwagen kunt u huurtoeslag aanvragen. De woonwagen moet

  • verplaatsbaar zijn
  • geen eigen aandrijving hebben
  • op een erkende standplaats staan

De huur van de woonwagen is de huurprijs van de woonwagen plus de huur van de standplaats.

Woonboot

Voor het huren van een woonboot wordt geen huurtoeslag toegekend. Voor een waterwoning kunt u wel huurtoeslag aanvragen. Een waterwoning is een drijvende woning die niet verplaatsbaar is.

Onzelfstandige woonruimte

Een onzelfstandige woning geeft in beginsel geen recht op huurtoeslag. Er zijn echter uitzonderingen. Als een onzelfstandige woonruimte door de Belastingdienst daartoe is aangewezen is het toch mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij groepswoningen voor ouderen of voor begeleid wonen. U kunt bij uw verhuurder navragen of uw onzelfstandige woonruimte voor huurtoeslag in aanmerking komt.

Recreatiewoning

Een recreatiewoning geeft meestal geen recht op huurtoeslag. Heeft u toestemming van de gemeente om de recreatiewoning permanent te bewonen, dan is het wel mogelijk huurtoeslag aan te vragen.